vissza
Látványos munkafázishoz érkeztünk a révfülöpi kilátó felújításánál

Látványos munkafázishoz érkeztünk a révfülöpi kilátó felújításánál

Kiemeltük a tűzvészben elpusztult kilátó felső részének csigalépcsőjét tartó 7,44 méter magas, 1,7 tonnás acéloszlopot.

Február 16-án kedden a csípős téli hidegben munkatársaimmal a révfülöpi kilátónál töltöttük a napot. Most azonban nem a táj szépsége vonzott minket oda, hanem a kilátó felújításának egy újabb munkafázisa: daruval kiemeltük a tűzvészben elpusztult kilátó felső részének csigalépcsőjét tartó 7,44 méter magas, 1,7 tonnás acéloszlopát.

Mint korábban olvashattátok, a Tetőpont Plusz Kft. újítja fel a tavaly villámcsapás miatt leégett révfülöpi kilátót. A tűzvészben a kilátó csigalépcsőjét tartó betonoszlop és acélcső is megsérült, így azok felújítása és cseréje elengedhetetlen.

Először az acélcsövet leválasztottuk betonoszlopról, majd a már korábban felállított állványzatról a daruhoz rögzítettük a fémoszlopot, ezután a daru lassan kiemelte és az épület mellé fektette azt.

Következő lépésként azt a 9 méter magas, 60 cm átmérőjű betonoszlopot erősítjük meg, ami az épület alsó szintjétől indul. Ehhez a betonoszlophoz építjük majd a csigalépcsőt, aminek elemeit vitnyédi üzemünkben már készre gyártottunk.

A torony kőből rakott részének tetejéhez érve kezdjük a kilátó tetejét adó boronafalas faszerkezet építését. A faszerkezet első szintjének felépítése után három darabban rakjuk vissza az új acélcsövet, majd azt is körbeépítjük a lépcsővel. Amikor elérjük a galériaszintet, a többit már onnan építjük tovább. A kilátó pontosan ugyanúgy fog kinézni, mint eredetileg.

Június 30-ra tűztük ki a munka végét. A fejleményekről továbbra is tájékoztatunk benneteket.

Tóth Géza cégvezető