vissza
Tetőfelújításban gondolkodik?

Tetőfelújításban gondolkodik?

Egy elöregedett tető minősége az időjárás terhelései, a hideg telek és meleg nyarak, szeles viharok, jégesők miatt rohamosan tovább romlik. Az ilyen tetőn át befütyül a szél és szökik a fűtés

Amikor a tetőfelújítás napirendre kerül, feltétlenül meg kell vizsgálni a teljes szerkezetet a szarufáktól a tetőszigetelésen át a lécezésig és a héjalásig, azaz a tetőfedő anyagig. Nem kell félni az alszerkezet felújításától, amely általában 1-2 napot vesz csupán igénybe. Ez ugyanis ritkán jelenti a teljes fedélszék lebontását, sokkal inkább csak néhány szarufa cseréjét vagy megerősítését.  

Kézenfekvő lehetőségként merül fel, hogy a meglévő, elhasználódott tetőfedő anyag (pl. azbesztpala, bitumenzsindely) fenthagyásával, ráfedéssel frissül a tető. Nézzük, ebben az esetben milyen lehetőségek közül választhatunk és milyen kockázatokat vállalunk! 

1. A RÉGI FEDÉS TISZTÍTÁSA ÉS ÁTRAGASZTÁSA 
Nem feltétlenül a kívánt design jelenik meg a tetőn: az eredeti fedőanyag struktúrája ugyanis átrajzolódhat az új felületre. A régi tetőfedés tisztítása során káros anyagok kerülhetnek a  környezetbe, és a tetőn végzett munka során további sérülések gyengíthetik az elhasználódott alszerkezetet és fedőanyagot. Utóbbit jó esetben a kivitelező megragasztja, és az elkészült  tetőre ad nagyjából 10–12 év garanciát, ami nem jelenti azt, hogy ennyi ideig vízbiztos tető is lesz a fejünk felett. 

2. A RÉGI FEDÉS TISZTÍTÁSA ÉS ÁTFESTÉSE 
Palafedések, betonfedések másik felújítási módja a felület tisztítása utáni kettő vagy több rétegű festés. Ez talán a leginkább pénztárcakímélő lehetőség, de mindössze optikai megoldás, a tető műszaki állapotán semmit nem javít. 

3. A RÉGI FEDÉS ÁTFEDÉSE NAGYTÁBLÁS TETŐFEDŐ ANYAGGAL 
A tetőcserép megjelenését utánzó nagytáblás fedőanyagok kerülhetnek a megmaradó régi héjazatra, ám ebben az esetben a szélnyomás nem tud eltávozni az egyes tetőfedő anyagok között, hanem vitorlaként emeli meg egyben az egész tetőt, ami a ház statikus szerkezetét is károsíthatja. Ez az átfedés azért ritka, mert egy minőségi nagytáblás tetőfedő anyag ára ritkán fér a szűkre szabott költségvetésbe. A silány minőségű, gyakran minőségi tanúsítvánnyal nem rendelkező anyagokra vállalt garanciális időtartam jellemzően 5 év.  

Mi a fenti eljárásokat egyáltalán nem javasoljuk Önnek!

A fent említett lehetőségek egyikében sem valósul meg a tetőszerkezet szakszerű átszellőztetése. Ez tovább gyorsítja a faszerkezetek tönkremenetelét, veszélyeztetve a bentlakók komfortérzetét,  rosszabb esetben egészségét. Mindemellett a tetőszerkezetet mindegyik esetben szakemberrel kell átvizsgáltatni szerkezeti és statikai szempontból, ezt nem lehet megúszni! Ha ezt is megspóroljuk, lehet, hogy egy év múlva sokkal komolyabb károkkal és költségekkel, a rövid távú megoldások káros következményeivel számolhatunk (jég- és szélviharkárok). 

A ráfedés minden esetben csupán elfedés, ami valójában nem javít a tetőfedő anyag állapotán, tetőnk nem lesz viharállóbb, csak a probléma megoldásának elodázását jelenti. A korszerű tető nem képzelhető el alátétfólia nélkül, amelyhez a régi lécezés felülvizsgálata szükséges.

A hosszú távon gondolkodó tetőfelújító a tető újrafedése mellett dönt. Ritkaság, hogy csak azért kezdünk tetőfelújításba, mert szebbet szeretnénk. De ha ezúttal CREATON kerámia tetőcserepet választunk, legközelebb tényleg csak akkor fogjuk lecserélni, ha meguntuk.


Keressen fel bennünket, kérjen ajánlatot, szaktanácsot, segítünk a tervezésben és a beszerzésben.